دانلود فایل های دانشگاهی - تحقیق - پایان نامه - پروژه
دانلود فایل های دانشگاهی -متن کامل- تحقیق - پایان نامه - پروژه - همه رشته ها -فرمت ورد-نمونه رایگان
دانلود فایل های دانشگاهی -متن کامل- تحقیق - پایان نامه - پروژه - همه رشته ها -فرمت ورد-نمونه رایگان
پویایی کیفیت زندگی به این معناست که باگذشت زمان تغییر میکند وبه تغییرات فرد ومحیط بستگی دارد این مشخصه کیفیت زندگی در یک رابطه طولی قابل مشاهده است. یعنی تغییرات آن در دورههای مختلف قابل بررسی است. (سایت اپیدمیولوژی تخصصی ایران).
براساس مطالعات عوامل مؤثر بر کیفیت زندگی به قرارزیراست
شایعترین عواملی که درارتباط با کیفیت زندگی در مطالعات مختلف موردبررسی قرارمیگیرند شامل متغیرهای دموگرافیک، عوامل اجتماعی، مسائل مربوط به درمان مانند نوع جراحی، درمانهای کمکی وطول مدت پیگیری میباشند، همچنین مطالعات روی عواملی مانند بیماریهای همراه، وضعیت تأهل ووضعیت زندگی تمرکز دارند (منفردو همکاران۱۳۹۲).
درمراحل آغازین مطالعات تجربی کیفیت زندگی بصورت تقلیل گرایانه و یک بعدی صورت می گرفت مثلاً محدود به بیماریهای روانی مزمن بود ولی در طی دهههای گذشته مفهومی چند بعدی یافته ودر سیاستهای رفاه اجتماعی اهمیت یافته است. روانشناسان معتقدند زندگی بشر دارای دو بعد است، یکی سطح که به جنبههای آشکار انسان اشاره داردودیگری عمق که به جنبههای پنهان ونادیدنی انسان اشاره داردودر این بعد آخراست که فهم وشناخت ما از جهان شکل میگیرد. درحال حاضر اتفاق نظر چندانی در چیستی مفهوم کیفیت زندگی ووجود نداردودر حوزههای متفاوت علمی با برداشتهای مختلف بکار برده میشود.
کالمن[۲] میگوید کیفیت زندگی گستردگی امیدوآرزوست که از تجارب زندگی ناشی میشود (کالمن۱۹۸۴).
فرانس و پاورز[۳]، کیفیت زندگی را ادراک فرداز رفاه می دانندکه از رضایت یا عدم رضایت در حیطههای اصلی زندگی ناشی میشود (فرانس وپاورز ۱۹۸۵). به هر حال در خصوص کیفیت زندگی نظریههای متعددی مطرح شده که به اجمال برخی ازآنها ذکر می کنیم.
یکی ازنظریههای کیفیت زندگی است که چند نظریه رادریک طیف ذهنی-اصالت وجودی- عینی را در خوددارد. ونتگودت و مریک[۴] (۲۰۰۳)این سه طیف را به قرار زیربیان میکنند:
کیفیت زندگی ذهنی: احساسی است که فردازلذت بخش بودن زندگی خود دارد، هرفردشرایط، احساسات وعقایدش را شخصاً ارزیابی میکندورضایتمندی از زندگی این جنبه از زندگی را مشخص میکند.
کیفیت اصالت وجودی زندگی: به معنی لذت بخش بودن زندگی در سطح عمیقتریمیباشد در این دیدگاه فرددارای ماهیت عمیقتری است که شایسته احترام بوده واین فرد میتواند منطبق با ماهیت خود زندگی کند.
کیفیت زندگی عینی: به معنی درک چگونگی لذت بخش بودن زندگی فردتوسط پیرامون میباشد، این دیدگاه تحت تأثیر فرهنگی میباشد که مردم درآن زندگی میکنند (ونتگودت ومریک ۲۰۰۳؛ به نقل از موحدوکاسمایی۱۳۹۰).
نظریه ونتگودت کیفیت زندگی را دارای لایههای متعدد در نظر میگیرد که در آن بین سطح و هسته مرکزی کیفیت زندگی یعنی لایه ی رویی و لایه ی عمیق آن هماهنگی وجود
نسخه قابل چاپ | ورود نوشته شده توسط فاطمه کرمانی در 1399/09/06 ساعت 09:41:00 ب.ظ . دنبال کردن نظرات این نوشته از طریق RSS 2.0. |